OVER JUNGL

Hi!

Welkom bij JUNGL Amsterdam. JUNGL Amsterdam, een merk dat duurzame kleding produceert en ontwerpt, is opgericht in 2017. Wij vinden aandacht voor mens, milieu en dier belangrijk. Het is soms lastig om in het dagelijks leven altijd rekening te houden met deze aspecten, zeker op het gebied van mode. De kledingindustrie is zeer milieubelastend en de kleding wordt in veel gevallen onder slechte werkomstandigheden geproduceerd. JUNGL wil hier iets aan doen en heeft daarom een jasje ontworpen en geproduceerd van gerecyclede plastic flessen. Mensen reageren verbaasd wanneer zij horen dat er van plastic flessen een jasje gemaakt kan worden. Wat moet ik mij daar bij voorstellen? Deze vraag horen wij regelmatig. Aan het jasje is niet te zien en voelen dat het van plastic flessen is gemaakt. De stof is zacht en voelt aan als polyester, dat is gemaakt van nieuwe grondstoffen. 

 

Door het gebruik van gerecyclede plastic flessen wordt er geen gebruik gemaakt van nieuwe grondstoffen. In vergelijking met polyester, gemaakt van nieuwe grondstoffen, is het waterverbruik 86% lager, het energieverbruik 70% lager en de CO2-uitstoot 75% lager. De jasjes zijn geproduceerd door Waste2Wear in Shanghai, die aangesloten zijn bij de Business Social Compliance Initiative (BSCI). Het BSCI is een initiatief van bedrijven die zich wereldwijd inzetten voor betere werkomstandigheden. Waste2Wear verzamelt gebruikte plastic flessen, waardoor deze niet in de natuur of in de afvaloven terechtkomen. Hierdoor wordt milieu en dier beschermd en wordt de CO2-uitstoot verminderd. 

 

We hopen in de toekomst meer producten te kunnen produceren, zodat jij meer keus hebt uit duurzame kleding gemaakt van gerecyclede materialen. 

 


HET PROCES

 Ieder jasje is gemaakt van gemiddeld 23 plastic 0,5 liter flessen. De productie van plastic stijgt jaarlijks met 8%. Per jaar worden er wereldwijd 36,5 miljard plastic flessen geproduceerd. Alleen al in de Verenigde Staten worden er dagelijks meer dan 60 miljoen plastic flessen weggegooid. 

 

Waste2Wear is gespecialiseerd in het verwerken van plastic flessen tot stof. Hieronder wordt kort weergegeven hoe dit proces eruit ziet. Het begint bij plastic 0,5 liter flessen. Deze worden tot plastic vlokken gemaakt en daarna tot plastic chips. Van de plastic chips worden garen gemaakt, waar uiteindelijk de stof van wordt gemaakt, die wij gebruiken voor de jasjes.

plastic-fles
plastic-vlokken
plastic-chips
garen-van-gerecyclede-plastic-flessen
stof-van-gerecyclede-plastic-flessen

Afbeeldingen: Waste2Wear