Hoe duurzaam zijn festivals? En welke moet je bezoeken?

 

Het festivalseizoen is weer begonnen! Per jaar trekken de Nederlandse festivals zo’n 21 miljoen bezoekers aan. Per persoon laten zij gemiddeld 2,33 kilogram afval achter. Wil je feest vieren zonder een grote ecologische voetafdruk achter te laten? Dat kan! Veel festivals zijn tegenwoordig koplopers op het gebied van duurzaamheid, zodat jij zo duurzaam mogelijk feest kunt vieren!

 

Ben je benieuwd welke festivals allemaal duurzaam bezig zijn? We hebben hieronder een overzicht gemaakt, zodat je precies kunt zien in hoeverre een festival rekening houdt met duurzaamheid!

Op welke wijze kunnen festivals duurzaam zijn?

Om bovenstaand schema te verduidelijken, wordt hieronder aangegeven waar elk symbool voor staat. 

 

Gratis drinkwater 

Op festivals wordt veel water gedronken, zeker aangezien de meeste festivals in het voorjaar en de zomer worden georganiseerd. Al deze plastic flessen zorgen voor een enorme berg afval. Door kraanwater voor iedereen beschikbaar te stellen, wordt het aantal plastic flessen teruggedrongen.

 

Vega festivals 

Festivals die alleen vegetarische catering aanbieden dringen niet alleen de CO2-uitstoot van alle bezoekers terug, maar besparen ook veel water. Dit jaar besloot DGTL om een volledig vegetarische catering aan te bieden. Zij hebben met 40 duizend bezoekers die twee dagen geen vlees hadden gegeten 53 ton CO2 en 14 miljoen liter water bespaard. 

 

Afval scheiden 

Veel van ons afval kan gerecycled worden. Materialen zoals plastic en papier kunnen opnieuw gebruikt worden. Dat bespaart grondstoffen, energie en zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgassen.

 

Materialen en afval 

Door stevige bekers op festivals aan te bieden die gerecycled kunnen worden, kan er op een gemiddeld festival ongeveer 3 ton aan plastic worden bespaard. Het gebruik van biologisch afbreekbare servetten, borden en bestek zorgen er ook voor dat het plastic afval wordt teruggedrongen. Ook het afschaffen van plastic muntjes bespaart veel plastic, zo kun je op diverse festivals enkel betalen met pin.

Groene energie 

Het gebruik van dieselgeneratoren middels slimme virtuele energiecentrales en het gebruik van zonne-en windenergie zorgen ervoor dat het energieverbruik van een festival wordt teruggedrongen.

Bovenstaande foto: Welcome to the Future Festival

Comments: 0