Welke alternatieven zijn er voor palmolie?

In onze blog van vorige week hebben we uitgelegd wat palmolie is en waarom de productie ervan slecht is. In deze blog leggen we je uit welke keurmerken er zijn voor duurzame palmolie en welke alternatieven er geboden worden. Daarnaast geven we je een klein overzicht van verschillende palmolievrije producten.

Keurmerken

Om erachter te komen of de palmolie in producten duurzaam zijn verkregen zijn er verschillende keurmerken opgezet. Een van de bekendste keurmerken is Round Table on Sustainable Palmoil (RSPO). Producenten en afnemers (Unilever, Nestlé) en organisaties als het Wereld Natuur Fonds (WNF), Solidaridad en Oxfam Novib zijn aangesloten bij dit keurmerk. Het internationale platform heeft verschillende criteria opgesteld, die een goede zorg waarborgen voor mens, dier en milieu en die naast het sociale en ecologische aspect ook rekening houden met economische aspecten. RSPO-gecertificeerde palmolie zou een eerlijkere prijs voor het product moeten garanderen, en zou verzekeren dat er geen oerwouden voor zijn gekapt. Volgens Greenpeace en Milieudefensie functioneert de RSPO slecht. Volgens hen komt dit omdat de industrie zelf aan tafel zit. Zo zitten er grote bedrijven bij die zelf nog ontbossen. 80% van de gekweekte palmolie in de wereld is dan ook nog altijd niet-duurzaam.

Volgens Milieu Centraal is het keurmerk Fair For Life wel een betrouwbaar keurmerk dat biologische teelt nastreeft en een streng beleid heeft. De eisen van Fair For Life zijn: geen kinderarbeid, vakbondsvrijheid, geen discriminatie, veilige en gezonde arbeidsomstandigheden, acceptabele werktijden, geen dwangarbeid en leefbare lonen. Daarnaast eist Fair For Life vaste handelsrelaties en een kostendekkende minimumprijs voor producenten en er moet met respect voor de lokale gemeenschappen gehandeld worden. Omdat er geaccrediteerde, onafhankelijke controles en een sanctiebeleid wordt uitgevoerd is de controle volgens Milieu Centraal zeer betrouwbaar.

The Wild Bunch

De Nederlander Dirk-Jan Oudshoorn werkt op Borneo. Hij probeert met en voor de organisatie Masarang, onder de noemer van de Wild Bunch, met een aantal andere ontwikkelingsmedewerkers te voorkomen dat tropisch regenwoud ten prooi valt aan palmolieplantages. Dit doen zij door de lokale bevolking alternatieven te bieden. Wanneer een lokale boer overstapt op palmolie moet hij zijn bos kappen, de grond bewerken, oliepalmen kopen en kan dan pas na vijf jaar met zijn oogst wat gaan verdienen. Na tien jaar wordt dit meer en kan hij beginnen met het aflossen van zijn leningen, die hij moest afsluiten. Dit terwijl ze, volgens Oudshoorn, aan het bos wat ze al hadden, substantieel meer kunnen verdienen.

 

Een hectare palmolie levert meer op dan andere gewassen. Echter geldt dit volgens Oudshoorn alleen als je het vergelijkt met andere monoculturen. Op een gemiddelde plantage staan 140 bomen, terwijl in een bos er ongeveer 1.000 staan. Daarnaast staan in een bos veel meer soorten bomen. De organisatie richt zich vooral op palmsuiker, die te winnen is uit palmsoorten die van nature voorkomen in Indonesië, en op de illipiboter, een soort cacaoboter, dat verkocht wordt aan cosmeticabedrijven. De organisatie ondervindt vooralsnog weinig tegenwerking in Indonesië. Maar ze verwachten wel dat dit gaat komen, omdat de economische- en politieke belangen van palmolie groot zijn.

 

Masarang maakt van de illipiboter duurzame Masarang regenwoud zeep die verkrijgbaar is in de webshop van Katoen&Ko. Op de website van Oerangutan Rescue kun je ook lippenbalsem en andere geuren regenwoud zeep kopen die van de illlipiboter gemaakt zijn.

Verdeelde meningen

De meningen over de productie van palmolieplantages zijn verdeeld. Niet iedereen zegt dat het boycotten van palmolie de ontbossing en verhoogde CO2-uitstoot zal verminderen. Zo zegt Frans Claassen, de directeur van MVO: de ketenorganisatie van oliën en vetten, in Trouw dat er beter gepleit kan worden voor de verduurzaming van palmolie dan dat het gebruik ervan wordt vermeden. “Duurzame palmolie is wel degelijk mogelijk en biedt een concrete oplossing tegen ontbossing. We erkennen dat er nog een lange weg te gaan is, maar alleen door verantwoordelijkheid te nemen en door de gezamenlijke inzet voor duurzame productie en consumptie van alle partijen – bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties, op nationaal, Europees en internationaal niveau – is het mogelijk ontbossing daadwerkelijk te stoppen.” In Tegenstelling tot de opinie van Frans Claassen laat Rolf Schipper, van Milieudefensie, in Trouw weten dat het een onbegonnen zaak is om de grote vraag naar palmolie, dat in Indonesië in de afgelopen vijf jaar met 36% gestegen is, te verduurzamen. Hij is van mening dat het verduurzamen een nobel streven is, maar dat het noodzakelijk is om een rem te zetten op de palmolieproductie zoals hij nu bestaat. “Een uitbreidingsstop geeft de Indonesische overheid tijd om orde op zaken te stellen, en de wijdverbreide corruptie en wanpraktijken in de Indonesische palmoliesector aan te pakken.”

 

Om echt een goed advies te geven over het wel of niet vermijden van palmolie zijn wij niet vakkundig genoeg, vooralsnog kiezen wij ervoor om alleen palmolieproducten met het Fair For Life keurmerk te kiezen of producten met palmolie te vermijden.

Ben je benieuwd welke producten geen palmolie bevatten? Wij hebben hieronder een overzicht gemaakt. Het overzicht is gemaakt op basis van de ondervindingen van Zaailingen.

Chips

Nootjes

Chocolade

Ontbijtgranen

Write a comment

Comments: 0