8 tips die jou helpen om de Plastic Free July challenge te voltooien

Als het goed is ben je momenteel druk bezig met de Plastic Free July challenge: een maand lang je plastic gebruik verminderen. De challenge is alweer bijna op de helft. Om de tweede helft van de maand een stukje makkelijker te maken, hebben wij 8 tips opgesteld die het jou makkelijker maken om de challenge te voltooien. Succes!

Tip 1: Plastic verpakkingen vermijden

Groente en fruit vind je in de supermarkt vaak in plastic verpakkingen. Daarom is het beter om je groente en fruit bij de groenteboer of op de markt te kopen. Hier zijn de producten vaak niet verpakt in plastic en kun je gemakkelijk aangeven dat je geen plastic tasje/verpakking nodig hebt. Let op: neem je eigen herbruikbare tas mee.

 

Koop producten als muesli, crackers, spreads en vlees(vervangers) in grote verpakkingen of maak het zelf. In natuurvoedingswinkels wordt vaker gebruik gemaakt van papieren verpakkingen i.p.v. plastic verpakkingen. Muesli, crackers en spreads kun je ook gemakkelijk zelf maken. Op internet staan veel simpele recepten hiervoor. Ingrediënten voor deze producten of deze producten zelf, kun je ook op de markt of in een speciaalzaak kopen, om vervolgens je eigen herbruikbare bakjes mee te nemen.

 

Heb je geen tijd om te koken en wil je eten afhalen? Neem dan je eigen herbruikbare bakjes mee. Ook wanneer je graag koffie to-go haalt, kun je zelf een herbruikbare koffiebeker meenemen.

Tip 2: Plastic rietjes vermijden

Geef van te voren aan dat je geen plastic rietje in je drinken wil, want bij veel horecagelegenheden krijg je standaard een plastic rietje bij je drankje. Wil je toch rietjes gebruiken? Kies dan voor duurzame rietjes. Zo worden er rietjes van papier verkocht, maar ook van metaal, riet, maïszetmeel of suikerriet, glas en bamboe.

Tip 3: Drinkflessen

Gebruik een herbruikbare fles zoals die van Dopper, Kleankanteen, 24 bottles of Join the Pipe en vul deze onderweg met kraanwater, in plaats van een plastic flesje kopen.

 

Bruizend water wordt voornamelijk verkocht in plastic flessen. Hier heeft het merk SodaStream een goede oplossing voor. Zij hebben een simpel apparaat ontwikkeld, waarmee je makkelijk koolzuur aan je kraanwater kunt toevoegen, zonder dat je plastic flessen gebruikt. Hou je erg van frisdrank? SodaStream verkoopt ook frisdrank siropen om aan het bruiswater toe te voegen, zodat je je eigen frisdrank kunt maken.

Tip 4: Sigaretten

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat in de filter van sigaretten plastic zit. Wanneer dit niet in de vuilnisbak wordt gegooid, komt het in de oceanen terecht, wat zeer schadelijk is voor het leven in de oceanen. Op de Nederlandse stranden zijn sigarettenfilters het meest gevonden voorwerp.

Tip 5: Feestversiering

Een feestje met confetti, slingers en ballonnen ziet er gezellig uit, maar vervuild in veel gevallen onnodig het milieu. Er zijn helaas nog geen echte duurzame alternatieven voor ballonnen, maar gelukkig wel voor plastic slingers en confetti. Zo kun je papieren of stoffen slingers kopen. Deze kun je gemakkelijk bewaren voor het volgende feestje en zijn minder schadelijk dan plastic wanneer het in de natuur terecht zou komen. Wanneer je zelf creatief bezig wil zijn, kun je ook slingers maken van oude kleding. Het beste is confetti vermijden, maar wanneer je er echt niet omheen kunt, kies dan voor de papieren versie of de confetti van bladconfetti.nl. Deze site biedt confetti gemaakt van bladeren aan, die biologisch afbreekbaar is binnen een paar dagen. Je kunt je cadeaus inpakken met oude tijdschriften of kranten, om zo nieuw cadeaupapier te besparen.

Tip 6: Microplastics

In veel van onze lichaamsverzorgingsproducten zitten microplastics. Zo komt er ongemerkt plastic in de oceanen terecht. Ingrediënten die microplastics bevatten zijn:

 • Polyethylene (PE)
 • Polypropylene (PP)
 • Nylon
 • Polyethylene terephthalate (PET)
 • Polymethyl methacrylate (PMMA)

De volgende lichaamsverzorgingsmerken gebruiken helemaal geen microplastics:

De volgende keurmerken geven een garantie dat er geen plastic in je lichaamsverzorgingsproducten zit:

 • Ecocert Organic & Natural
 • Europees Ecolabel
 • Na True
 • Cosmebio
 • Bio & Eco
 • BDIH

Wil je toch nog even het merk checken, ga dan naar: www.beatthemicrobead.org of naar de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

Tip 7: Plastic op straat

Om nog een extra steentje bij te dragen aan het tegengaan van de plastic vervuiling, kun je zelf de straat opgaan om afval van de grond te halen. In Nederland worden verschillende evenementen georganiseerd om gezamenlijk de stranden schoon te maken. Zo kun je meedoen met de Boskalis Beach Clean Up van Stichting de Noordzee

Tip 8: Spread the word

Naast zelf minderen met plastic afval en afval opruimen van straat, kun je ook helpen door andere mensen te informeren over de Plastic Free July Challenge (bijvoorbeeld via social media). Door zoveel mogelijk bewustzijn te creëren van de vervuiling van plastic kunnen we dit terugdringen.

Write a comment

Comments: 0